Catherine Obianuju Acholonu

Odee akwukwo Naijiria (1951-2014)
Catherine Obianuju Acholonu
Mmádu
ụdịekerenwanyị Dezie
mba o sịNaijiria Dezie
Aha enyereCatherine, Obianuju Dezie
Ụbọchị ọmụmụ ya26 Ọktoba 1951 Dezie
Ụbọchị ọnwụ ya18 Maachị 2014 Dezie
Ebe ọ nwụrụImo State Dezie
Ụdị ọnwụeke na-akpata Dezie
ihe kpatara ọnwụkidney failure Dezie
Asụsụ obodoAsụ̀sụ̀ Ìgbò Dezie
asụsụ ọ na-asụ, na-ede ma ọ bụ were na-ebinye akaBekee, pidgin Naịjirịa Dezie
Ọrụ ọ na-arụOdee akwụkwọ, researcher, university teacher, odee uri, Onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị Dezie
ụdị ọrụ yaÁbu Dezie
ebe agụmakwụkwọUniversity of Düsseldorf Dezie
nnọchiaha nkeonweL484 Dezie

Catherine Obianuju Acholonu (26 October 1951 - 18 March 2014) bụ onye edemede Naijiria, onye nchọpụta na onye nkụzi na-akụzi banyere Ọdịbendị na Ịzụ Ụmụaka n'Africa. O bu onye ndumodu puru iche na onye isi oche mbu president Olusegun Obansajo na nka na omenala, na onye otu ntoala nke njiko nke ndi edemede nke Nigeria (ANA)

Biography dezie

Catherine Acholonu a mụrụ na Orlu na ezinụlọ Chief Lazarus Olumba .Ọ gara ụlọ akwụkwọ sekọndrị na Orlu tupu ya aghọọ nwanyị mbụ nke Africa iji nweta akara ugo mmụta (1977) na PhD (1987) site na Mahadum Düsseldorf, Germany   ,  Ọ na-akụzi na Alvan Ikoku College of Education Owerri, malite n'afọ 1978.

Acholonu bụ onye edemede nke akwụkwọ 16, ọtụtụ n'ime ha na-eji na ụlọ akwụkwọ sekọndrị na mahadumNigeria, na ngalaba African Studies na USA na Europe. Ọrụ ya na ọrụ ya nwere nkwado na nkwado nke United States Information Service (USIS), British Council, the Rockefeller Foundation na n'afọ 1989, a kpọrọ ya ka ọ gaa ịga ụlọ akwụkwọ na USA, na-ekwuputa ọrụ ya n'okpuru United States Visitor's Program. Na 1990 Catherine Acholonu ji nkwenye nke Fulbright Scholar na Gọọmentị United States na-enye ya onyinye, nke ọ na-akụzi na kọleji anọ nke Consortium Westchester maka ọmụmụ mba ụwa, NY, USA.