Wanda Błeńska, sụkwara Wanda Blenska (30 Ọktoba 1911 – 27 Nọvemba 2014), [1] bụ onye ọkammụta ekpenta Polish, onye ọrụ AK, na onye ozi ala ọzọ nke Katọlik nke nwere ihe ịga nke ọma n’ịkwalite ụlọ ọgwụ Buluba dị na Uganda ka ọ bụrụ ebe mba ụwa ma ama maka ekpenta.  ọgwụgwọ.

Akụkọ ndụ

dezie

A mụrụ Błeńska na Poznań ma gụsịrị akwụkwọ na Female High School na Toruń na Faculty of Medicine na Mahadum Poznań na 1934. Site na 1934 ruo 1936 ọ rụrụ ọrụ na Ụlọ Ọgwụ Obodo dị na Toruń, mgbe ahụ na 1939 na Ụlọ Ọhịa Marine dị na Gdynia.N'oge agha ahụ ọ bụ onye isi nke abụọ na Armia Krajowa (Ndị agha Home), onye so na Pomeranian Griffin, ọchịagha nke sekit alaka ụmụ nwanyị nke Home Army na Toruń.  Mgbe IIWW gasịrị, ọ duru ụlọ ọgwụ obodo na Toruń.  Site na 1945 ruo 1946 ọ rụrụ ọrụ na Medical University of Gdańsk.  N'afọ 1946, ọ kwagara Hannover.  Ọ gụchara usoro ọgwụgwọ okpomọkụ na Hannover, yana na 1948 ọmụmụ postgraduate na Institute of Tropical Medicine and Hygiene na Mahadum Liverpool.

Site na 1951 ruo 1994, ọ rụrụ ọrụ n'ụlọ ọgwụ maka Ekpenta n'obodo nta Buluba, nso Lake Victoria na Uganda, ebe, ruo 1983, ọ bụ onye isi dọkịta. Na mbido, obere ụlọ ọrụ nke ndị Irish Franciscans na-elekọta, ụlọ ọrụ ahụ toro ghọọ ụlọ ọgwụ na ọzụzụ nke oge a nwere ụlọ ọgwụ 100 na alaka ụmụaka, ụlọ nyocha, ụlọ maka ndị ekpenta na ụka, nke a maara ugbu a dị ka Ụlọ Ọgwụ Buluba. Na mgbakwunye na ọzụzụ maka ndị dibịa, Dr. Błeńska malitere ma hazie ihe ọmụmụ maka ndị na-elekọta ndị ekpenta (Nkụzi Ọzụzụ Ndị Enyemaka ekpenta).  Na Buluba, Dr. Błeńska na ndị dọkịta Poland ndị ọzọ rụkọrọ ọrụ: Bohdan Kozłowski, Wanda Marczak-Malczewska, Elżbieta Kołakowska, Dr. Henryk Nowak.  Ọrụ ya ogologo oge nyere ya aha otutu "Nne nke ekpenta".

N'afọ 1955, Błeńska ghọrọ nwanyị mbụ na-achịkọta Vittorio Emanuele na Ruwenzori.  Na 1993, ọ laghachiri Poland ma biri na Poznan.

N'afọ 2011, Onye isi ala Poland, Bronisław Komorowski nyere ya Order of Polonia Restituta.

Usoro beatification

dezie

N'ọnwa Febụwarị 2020, Roman Catholic Archdiocese nke Poznań malitere nzọụkwụ mbụ maka usoro beatification ya. [1][2]

Edensibia

dezie
  1. Vatican gives green light to beatification process of 'Mother of Lepers'. polandin.com. Retrieved on February 25, 2020.
  2. Buluba, Uganda: Beatification of the Mother of the Lepers, Wanda Błeńska. millhillmissionaries.com. Retrieved on February 27, 2020.

Njikọ mpụga

dezie