Na iji ya eme ihe na ozuzu, ahịhịa bụ otu ahịhịhịa a na-ekesa na ọtụtụ ebe, ewezuga akwụkwọ nri na ahịhụ ndị ọzọ a na-eri maka macronutrients, nwere ihe na-esi ísì ụtọ ma ọ bụ ihe na-atọ ụtọ nke a na-eji eme nri na-atọ ísì ụtọ, maka ebumnuche ọgwụ, ma ọ bụ maka ihe na- ísì ụtọ. Ojiji e ji esi nri na-eme ka a mata ọdịiche dị n'etiti ahịhịa na ihe na-esi ísì ụtọ. Ahịhịa na-ezo aka na ozuzu na akwụkwọ ndụ akwụkwọ ndụ ma ọ bụ akụkụ okooko osisi (ma ọ bụ ọhụrụ ma ọ bụ kpọrọ nkụ), ebe a na-akpakarị ihe na-esi ísì ụtọ ma mepụta ya site na akụkụ ndị ọzọ nke osisi ahụ, gụnyere mkpụrụ, ụgbụgbọ, mgbọrọgwụ na mkpụrụ osisi.

A na-ahụ ọtụtụ ahịhịa n'ogige a. Ihe osise bụ mint, tinyere ụfọdụ ahịhịa ndị ọzọ.

Ahịhịa nwere ọtụtụ ojiji gụnyere nri, ọgwụ, ihe na-esi ísì ụtọ na na onọdụ ụfọdụ, ihe ime mmụọ. Ojiji a na-eji okwu ahụ bụ "ahịhịa" eme ihe dị iche na etiti ahịhịa nri na ahịhịhịa ọgwụ; na ọgwụ ma ọ bụ nke ime mmụọ, enwere ike iwere akụkụ ọ bụla nke osisi ahụ dị ka "ahịhi", gụnyere akwụkwọ, mgbọrọgwụ, okooko osisi, mkpụrụ, ụgbụgbọ mgbọrọgwụ dị na ime (na cambium), resin na pericarp.

onye na asucha ahihia

A na-akpọ okwu "ahịhịa" /hɜːrb/ na Commonwealth English, mana /ɜːrrb/ bụ ihe a na-ahụkarị na etiti ndị na-asụ Bekee na North America na ndị si mpaghara ndị ọzọ ebe h-dropping na-eme.[1] Na botany, aha "ahịhịa" na-ezo aka na "osisi nke na-adịghị emepụta ogwe osisi", na adjective "ahịha" pụtara "dị ka ahịhịa", na-ezo ka akụkụ nke osisi ndị na-acha akwụkwọ ndụ akwụkwọ ndụ ma dị nro.[2][3]

  1. "Herb", Cambridge Advanced Learners' Dictionary & Thesaurus. Cambridge University Press. 
  2. Carolin (1994). Flora of the Sydney region, 4th, Chatswood, NSW: Reed. ISBN 0730104001. 
  3. Glossary of Botanical Terms. Royal Botanic Garden Sydney. Retrieved on 8 March 2021.