John Mackintosh (onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị Scotland)

 

John Pitcairn Mackintosh (24 Ọgọst 1929 - 30 Julaị 1978) Ọrụ onye agụmakwụkwọ Scotland, onye edemede na onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị Labour a maara maka nkwado ya maka inyefe ọchịchị, n'oge ọ bụ onye a bụrụ ọnụ nye ndị ndu Labour, [1] na maka nkwado ya na Europe.  Ọ kwalitere echiche nke Mba abụọ: na ndị Scotland nwere ike ịbụ ndị Scotland na ndị Britain, na n'ezie ndị Europe. Ọ bụ Onye omeiwu (MP) maka Berwick na East Lothian site na 1966 ruo Febụwarị 1974 na ọzọ site na Ọktoba 1974 ruo ọnwụ ya.

Mbido ndụ na ọrụ dezie

A mụrụ Mackintosh na Simla, India, ma zụlite ya na Edinburgh. [2] gụrụ akwụkwọ na Melville College, Mahadum Edinburgh, Balliol College, Oxford, na Mahadum Princeton. Ọ bụ onye nkuzi dị elu na gọọmentị na Mahadum Ibadan, Naịjirịa site na 1961 ruo 1963, wee ghọọ Prọfesọ nke ndọrọ ndọrọ ọchịchị na Mahadum Strathclyde.

Ọrụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị dezie

Mackintosh sonyere na Edinburgh Pentlands na 1959 na Berwick na East Lothian na 1964. A họpụtara ya ka ọ bụrụ onye omeiwu maka Berwick na East Lothian na 1966, ebe ndị Ọrụ Labour meriri mmeri dị ukwuu na mba ahụ. Na ntuli aka nke Febụwarị 1974 megide usoro mba, ọ tụfuru oche ya na onye Conservative Michael Ancram, mana ọ weghachiri ya naanị ọnwa ole na ole ka e mesịrị na ntuli aka Ọktoba 1974.

Ka oge na-aga, Mackintosh ghọrọ onyeisi oche na prọfesọ nke ndọrọ ndọrọ ọchịchị na Mahadum nke Edinburgh, ebe o jisiri ike mee ka ọrụ ya na House of Commons na-akụzi ụmụ akwụkwọ, ọrụ ọ nwere. Ọ bụ onye na-akwado okwuchukwu nke ọma ma na-enye okwu ya edere n'ụzọ dị ogologo. Ụdị ngosi a emeghị ka ụmụ akwụkwọ ya merụọ ahụ: n'ime afọ ikpeazụ nke ndụ ya, ọ kụziri ihe ọmụmụ nkuzi na nkà ihe ọmụma ndọrọ ndọrọ ọchịchị na nkuzi iri abụọ; na njedebe nke usoro a, ụmụ akwụkwọ ahụ nyere ya otuto.

O dere ọtụtụ akwụkwọ na akwụkwọ akụkọ agụmakwụkwọ nakwa maka onye na-agụ akwụkwọ. O bu ụzọ dee banyere devolution na 1966, na-ebipụta The Devolution of Power . Otú ọ dị, akwụkwọ ya a kacha mara amara bụ The British Cabinet, nke e bipụtara na 1968. Ọrụ ndị ọzọ gụnyere: Gọọmentị na ndọrọ ndọrọ ọchịchị nke Britain (1970), nke e dezigharịrị ugboro abụọ; Gọọmentụ Naịjirịa na ndọrọ ndọrọ ahụ (1968); na ndị Praịm Minista Britain edepụtara na narị afọ nke iri abụọ (1977). Ọ bụ onye edemede agụmakwụkwọ na-emepụta ihe ma dee ọtụtụ nyocha agụmakwụkwọ.

Mackintosh nwere kọlụm Oge niile na akwụkwọ akụkọ The Times na The Scotsman. Ọ bụ onye mgbasa ozi na onye nkuzi nwere ahụmahụ, na-apụta mgbe niile na telivishọn ma na-ekwu okwu ihu ọha. Ọ bụkwa onye nchịkọta akụkọ nke The Political Quarterly, na onyeisi oche nke Hansard Society.

Ndụ onwe onye na ọnwụ dezie

Mgbe ọ nọ na Ibadan, Mackintosh zutere Una Maclean, dọkịta na onye na-amụ banyere ụmụ mmadụ; ha lụrụ na 1963. [3] nwere ụmụ abụọ nke ha, na mgbakwunye na ụmụ abụọ o nwere site na alụmdi na nwunye mbụ (na Janette Robertson, otu n'ime ụmụ akwụkwọ mbụ ya) na ụmụ atọ o nwere site n'alụmdi na nwunye gara aga.

N'ọnwa Julaị n'afọ 1977, a nabatara Mackintosh na Royal Free Hospital dị na London maka ọnọdụ ahụike a na-akọwaghị akọwa. [4]'oge na-adịghị anya mgbe nke ahụ gasịrị, ọ tụbọrọ n'ụgbọelu si London gaa Edinburgh. [4] wara ya ahụ n'obi na Royal Infirmary nke Edinburgh, ọ bụ ezie na ahụike ya nọgidere na-ebelata mgbe nke ahụ gasịrị; na 24 Julaị 1978, ọ dara n'ụlọ ya mgbe ọ nwesịrị ihe mgbu n'obi, wee nwụọ na Western General Hospital na Edinburgh ụbọchị isii ka e mesịrị, na 30 Julaị, mgbe ọ dị afọ 48. Na ntuli aka nke Berwick na East Lothian, John Home Robertson meriri oche ya.

Ihe Nketa dezie

Mackintosh bụ onye na-akwado ike nnyefe Scotland. O kwuru n'ụzọ a ma ama na House of Commons na 1976: "Ndị mmadụ nọ na Scotland chọrọ ogo ọchịchị maka onwe ha. Ọ bụghị ihe karịrị ọgụgụ isi mmadụ ịhazi ụlọ ọrụ iji mezuo ihe ndị a chọrọ. "E dere okwu a na ọnụ ụzọ nke Donald Dewar Room na Holyrood . [5] Dewar n'onwe ya, mgbe Minista Mbụ nke Scotland, kwuru banyere nkwenye John Mackintosh nwere n'ihe gbasara inyefe onwe ya:

Ihe odide dezie

  1. Gray. "Iain Gray: Scotland needs devo-Mack", The Scotsman, 9 November 2012. Retrieved on 9 November 2012.
  2. Russell. "The man who looked a winner but failed to conquer Westminster", The Glasgow Herald, 31 July 1978, p. 7. Retrieved on 11 September 2016.
  3. Mackintosh. "Obituary: Dr Catherine Margaret Una Maclean, MD, D.Ph, PhD, FRCP, doctor, social anthropologist, academic, author", The Scotsman, 8 September 2012. Retrieved on 19 June 2022.
  4. 4.0 4.1 "Death of John Mackintosh, MP", The Glasgow Herald, 31 July 1978, p. 1. Retrieved on 19 June 2022.
  5. Home: Visit & Learn: Explore Parliament: About The Building: Parliamentary Buildings: Donald Dewar Room. Scottish Parliament. Archived from the original on 22 October 2016. Retrieved on 16 October 2016. Archived at Home: Visit & Learn: Explore Parliament: About The Building: Parliamentary Buildings: Donald Dewar Room. Scottish Parliament (6 April 2014). Retrieved on 10 April 2021.

Ebe e si nweta ya dezie

  • Oge Nduzi maka Ụlọ nke Commons Ọktoba 1974
  • Ndepụta akụkọ ihe mere eme nke Leigh Rayment